13.10.2021 tapaamisessa Jouko Kärkkäinen kertoi tekemistään lintuhavainnoista kuvien avulla. Lisäksi hän antoi joidenkin kohdalla taiturimaisen ääninäytteen opettelemallaan lintukielellä. Jouko Kärkkäisen lintuharrastus on jatkunut vuosikymmenten ajan ja hän toimii Kemin seudun lintuharrastajien Xenus ry:n varapuheenjohtajana.

- Alueella pesii 160 lintulajia ja alueella liikkuu 230 lintulajia.

Oheen on kirjattu muutamia Joukon esittelemiä lintuja muistutuksena  lintulajien moninaisuudesta.

Jouko on liikkeellä lintuharrastajana jatkuvasti. Hänellä on ruokinta- ja havainnointipaikkoja   omakotitalonsa pihalla ja muualla. Hän liikkuu paljon jalkaisin, mutta myös autolla. Vuosittain Jouko bongaa keskimäärin 220  lajia!

-Taviokuurna, mustarastas, tikli, pulmunen, koskikara, tilhi, nokkavarpunen, rautiainen, pohjantikka, käpytikka, valkoselkätikka, harmaapäätikka, kuukkeli (joka on erämaa lintu mutta havaintoja myös Meri-Lapissa), närhi, puukiipijä, punatulkku, töyhtötiainen (jolla on hyvin korkea vihellys), hömötiainen (jonka pesimäympäristö on kadonnut metsähakkuiden myötä ja kanta on pudonnut), kanalintuja kuten teeri, metso ja riekko.

Jouko osaa kommunikoida lintujen kanssa käyttäen niiden omaa äänimaailmaa. Koska Jouko puhuu lintua, hänet tunnetaan lintuharrastajien keskuudessa lintukuiskaajana.

- Sinisorsa, pähkinähakki, pähkinähakkeli, niittysuo- ja arosuohaukka. Kaulushaikara.

Kanahaukka  on  ollut vanhojen metsien laji ja kanta pudonnut, nyttemin havaintoja kaupunkialueen puistoista, joissa on isoja puita. Arosuohaukka tullut, mutta kanahaukka kadonnut, kertoi Jouko Kärkkäinen.

- Pikkukäpylintu, fasaani ja sitten on kyyhkyjä eli puluja, joista havaintoja yli 100 linnun parvista: sepelkyyhky, turkinkyyhky. Sinisorsa, tavi, pähkinähakki, pähkinähakkeli, niittysuo- ja arosuohaukka. Kaulushaikara.

 Pöllöistä havaintoja mm. helmipöllö, varpuspöllö, hiiripöllö, viirupöllö (havaintopaikka Perta-aapa).

-Kevään 2021 harvinaisempi vieraita Meri-Lapissa olivat jalohaikarat.

Jouko jatkaa lintujen esittelyä kuvin ja äänin hengästyttävällä vauhdilla ja ilman papereita. Läsnäolijat saavat paljon tietoa eri lintulajeista ja joillakin on mukana omia valokuvia, joista välittyy lisää paikallista tietoa. Tällaisessa tapahtumassa tulevat mieleen itsekunkin omat lintukokemukset. Keskusteltiin  jonkin verran niistä, mutta ei aikaa vieden asiantuntijan esityksestä.

Jouko jatkaa:

-Sitten kesä-kevät linnut kevätlinnut, joihin kuuluu kottarainen, jonka kanta putosi jyrkästi. Nyt on taas havaintoja. Sepelrastas on mustarastaan sukulaislintu ja havaintoja mm. Kiikelin lintupuistosta.

-Merihanhien määrä on  noin 500 paria. Uhkana on kasvanut merikotkakanta.  Jouko mainitsi saaren, jolla merikotkat olivat syöneet kaikki kaikki merimetson poikaset. Merikihua on  havaittu 7 paria, sitten vielä haara-, räystäs- ja vesipääskynen.

-Kesäajan havaintoja linnuista muun muassa suohaukkalajit, nuolihaukka, kaakkuri joita havaittu 50–100 paria Martimoaavalla. Kapustarinta, tiirat, pohjansirkku, hippiäinen (Euroopan pienin lintu 5 g), kapustarinta.

 -Taivaanvuohi on nimetty kellolinnuksi, sillä se ääntelee tik-tak. Hernekerttu.Sinirinta, jota kutsutaan pohjolan satakieleksi.

-Pajusirkku, pikkusieppo, leppälintu, peukaloinen, räyskä, lehtokurppa ja jouhisorsa.

Tässä kirjattuna vain osa Jouko Kärkkäisen esittelemistä linnuista. Hän kehotti katsomaan lintujen syysmuuttoa, joka on parhaimmillaan syys-lokakuussa.

Mikä edellä mainituista linnuista on sinulle mieluinen ja miksi, olisi voinut kysymys osallistujille hienon ja monipuolisen  esityksen päätteeksi.

Linnuista lisää: www.xenus.fi

Lintukuva
Lintukuva
Detail Download
Lintukuva
Lintukuva
Detail Download
Lintukuva
Lintukuva
Detail Download
Lintukuva
Lintukuva
Detail Download
Lintukuva
Lintukuva
Detail Download
Lintukuva
Lintukuva
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery