RSS

Ison joen varella komiat kirkot

Kemijoki virtailee rauhallisena, kun Kemin Eläkkeensaajien porukka ajelee bussissa itäpuolen jokivartta pitkin kohti Tervolaa. Ihmettelyn kohteena on Tervolan kolme kirkkoa.

Ei siinä mitään, että kunnassa on kolme kirkkoa mutta kun asukkaita koko kunnassa on vain 3 300 niin tuntui vähän isottelulta että kirkkoja pitää olla kolme. Ja niistäkin yksi niin iso, että kaikki tilat käyttöön otettuna sinne mahtuu lähes 1 500 ihmistä! Niin sitä sitten lähettiin kattomaan kommeita kirkkoja komian joen rannalla näin kemiläisittäin sanottuna.

Kemijoen itäpuolta ajelimme Ossauskoskelle saakka ja sitten joen yli länsipuolen tietä kymmenisen minuuttia ja siinä se oli, kaikkien lappilaisten tuntema Rieskapaikka! Matkaa oli tehty jo lähes pari tuntia, joten tauko oli paikallaan. Kassit täyteen pullaa ja Räihän kuuluisaa rieskaa, kuppi kahvia ja sitten pissalle ja niin matka jatkui kohti Tervolaa.

Iso kirkko hallitsee jokivarren maisemaa ja on kaunis kuin karamelli. Bussi pujottelee pikkuteitä pitkin seurakuntakeskuksen pihaan ja katse hakee sitä uutta kirkkoa. Vanha kirkko on juuri sellainen kuin olettaa sopii, punamullalla maalattu ajan hengen mukaisesti.

Iso kirkko keltaisenruskeana valkoisin puittein erottuu mutta missä on uusiin kirkko kun kaikkien kolmen piti olla samassa pihapiirissä? Kirkkoherra Heikki Holma kävelee vastaan ja pyytää meidät sisään matalaan rakennukseen. Ja sitten olemmekin uudessa kirkkosalissa, joka saa ensikertalaisen pysähtymään oven suulle ja huokaisemaan ihastuksesta. Päätyseinä on laatoitettu Louen marmorilaatoilla ja siitäpä on syntynyt upea alttaritaulu. Erilaiset laatat muodostavat mitä hienoimpia kuvioita ja mielikuvitus pääsee lentoon. Hiljennymme kuuntelemaan kirkkoherra Holman tarinaa Tervolan kirkoista.

Paluumatka kotiin ajellaan Kemijoen länsipuolen vanhaa idyllistä tietä ja hienon päivän päättää sykähdyttävä näky: kymmenittäin joutsenia on kerääntynyt joen suvantopaik-

koihin suunnittelemaan etelään muuttoa. Täydellinen loppusilaus hienolle päivälle!

Kemin Eläkkeensaajat

Maire Pallas

Tervolan retki 2013
Tervolan retki ...
Detail Download
Tervolan retki 2013
Tervolan retki ...
Detail Download
Tervolan retki 2013
Tervolan retki ...
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery